Kyrktorget.se - Kyrkornas webbplats! | Kyrkor, församlingar, kristna samfund och lägergårdar


 

Dagens bibelord från Bibeln.se
Veckans betraktelse
Unna dig själv en stund av eftertanke. Veckans betraktelse presenteras i samarbete med LOR production.

Hugo

   "Jag är färdig när som helst. Jag vet att min Herre öppnar det allra bästa i Guds rike för min del. Det vet jag. Jag har mitt namn skrivet i himmelen."
   Så självklart. Så genomtryggt. Med 98 års erfarenhet av livet med Gud. Hugo pratar med Gud hela dagarna, säger han. När han sitter vid köksbordet och vilar likaväl som när han är ute och hugger ved.
   Böjd av hårt arbete, med vedkärran på släp, stannar han upp på den vinterfrusna grusplanen framför det gamla huset i Roslagen, där han har bott i hela sitt liv. På väg in till värmen och sin syster Rosa vänder han sig eftertänksamt till sin vän, SVT-fotografen Bengt Jägerskog, som låter kameran rulla. Med stadig röst, stilla och med varenda stavelse betonad, förmedlar Hugo sin djupa övertygelse. 

Hugo

   Dokumentärfilm när den är som allra bäst. Det är helt enkelt omöjligt att värja sig. Detta är sant. Hugo vet. Han längtar till himlen. Han är redan där.
   Som så många före honom. "De som talar så visar att de söker ett hemland", skriver Hebreerbrevets författare om människor som liksom Hugo "… bekänt sig vara gäster och främlingar på jorden… Men nu längtade de till ett bättre land, ett i himlen. Därför skäms inte Gud för dem, utan de får kalla honom sin Gud" (Hebr 11:13-14, 16).
   Hugo kan sin Bibel. Och han känner sin Herre. Han vet att han har "en plats i himlen genom Kristus Jesus" (Ef 2:6). Han har tagit emot Guds stora gåva: "Kristus finns hos er, hoppet om härligheten" (Kol 1:27).
   Han skulle kunna säga precis som Paulus: "Även om min yttre människa bryts ner, förnyas min inre människa dag för dag. Mina kortvariga lidanden väger ju oändligt lätt mot den överväldigande, eviga härlighet de bereder åt mig, som inte riktar blicken mot det synliga utan mot det osynliga. Det synliga är förgängligt, men det osynliga är evigt" (2 Kor 4:16-18).
   Vissheten om evigt liv i Gud ger livet här på jorden en alldeles unik dimension.
   Den gör oss redo för härligheten, och vi kan gå in i den med tacksamhet och glädje. Vi är färdiga när som helst.
   Den övertygar oss om att det Gud har för oss i sitt rike är det allra bästa. Vi ser fram emot att få del av det.
   Den skänker oss trygghet som trotsar all oro och övergår allt förstånd. Vi vet att vi för alltid hör hemma i himlen.
   101 år gammal dog Hugo i full förvissning om att han skulle få möta sin Gud.
   Hans Herre hade öppnat det allra bästa för honom.

Ur boken Händelsevis
ur Lena och Otto Rimås

 Norrbottens län Västernorrlands län Dalarnas län Gävleborgs län Värmlands län Västra Götalands län Uppsala län Stockholms län Hallands län Skåne län Blekinge län Kronobergs län Jönköpings län Kalmar län Gotlands län Östergötlands län Örebro län Södermanlands län Västmanlands län