Kyrktorget.se - Kyrkornas webbplats! | Kyrkor, församlingar, kristna samfund och lägergårdar


 

Dagens bibelord från Bibeln.se
Veckans betraktelse
Unna dig själv en stund av eftertanke. Veckans betraktelse presenteras i samarbete med LOR production.

Längtan

   Jag mötte den igen där jag satt på estradens golv, beredd att be tillsammans med någon som ville ha förbön. Längtan.
   Kursdeltagare och arbetskamrater i förbönsteamet fanns runt om i folkhögskolans aula. Överallt sökte sig människor fram till dem för att samtala och få förbön. Atmosfären var förväntansfull och mättad av längtan efter Gud.
   Den unga kvinnan som kom fram till mig sa direkt vad som låg överst på hennes hjärta: "Jag längtar så mycket efter Gud." Jag kände igen hennes djupa önskan, för hon delar den med så många. "Jag vill lära känna Gud ännu bättre", fortsatte hon, "och jag vill att mitt kristna liv ska fungera i praktiken."
   Längtan är en underbar förmåga i våra liv. Den bottnar i en insikt om att något som vi önskar ännu inte har hänt. Den vittnar om behovet av att få en brist avhjälpt, en tomhet uppfylld eller en dröm förverkligad.
   Ibland uppfattar vi längtan som något svårt, kanske beroende på att ouppfylld längtan kan skapa starka känslor inom oss. "Gud, min Gud, dig söker jag, min själ törstar efter dig, min kropp längtar efter dig, som ett kargt och uttorkat land", ropade David när han befann sig i Juda öken (Ps 63:2). Törst och öken är två bilder som tydligt beskriver de känslor längtan kan väcka.
   Men i själva verket är längtan något mycket positivt, eftersom den möjliggör förändring. Längtan ger våra liv riktning. Den är öppningen, själva utgångspunkten för något nytt. Den som längtar söker efter tillfredsställelse. Därmed är uppfyllelsen inte långt borta.
   Det är alltid bra att längta efter Gud. Han möter våra behov och ser verkligen till vår längtan. "… han fyller mitt liv med allt gott", utbrast David vid ett annat tillfälle, när allt såg ljusare ut (Ps 103:5).
   Det är också alltid bra att längta efter att lära känna Gud allt bättre. Vägen till att lära känna Gud går genom Jesus. "Om ni har lärt känna mig, skall ni också lära känna min fader", förklarade han för sina lärjungar (Joh 14:7).
   Och det är bra att längta efter att det kristna livet ska fungera bättre i praktiken, att mognaden och tillväxten ska fortsätta. "Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade", uppmanade Petrus (1 Petr 2:2).
   Vi bad tillsammans där vi satt på golvet. Vi förenades i längtan.
   Och vi gick vidare i förvissningen om att Gud hör bön.

Längtan

Ur boken Händelsevis
av Lena och Otto Rimås

 Norrbottens län Västernorrlands län Dalarnas län Gävleborgs län Värmlands län Västra Götalands län Uppsala län Stockholms län Hallands län Skåne län Blekinge län Kronobergs län Jönköpings län Kalmar län Gotlands län Östergötlands län Örebro län Södermanlands län Västmanlands län